2021'de MOUNT AND BLADE ?


 MOUNT AND BLADE WARBAND

Esen rüzgarlar bugün tuhaf bir koku taşıyor, kan kokusu. Gökyüzünü aydınlatan ışık mutluluk değil korku getiriyor. Bugün toprak farklı, kanla yıkanmış... Etrafa sessizlik hakim, ölümün sessizliği. Sessizliği bozan bir uğultu, yeri göğü inleten adım seslerinin bozduğu bir uğultu, dağların ardından bile duyulan bir uğultu. Uğultunun sesi yavaş yavaş yükseliyor, dağın ardından büyük sesler geliyor. Sonunda dağın ardında uğultu bir anlam buldu, barbarın uğultusu anlam buldu. Önce bir barbar gözüktü tepede sonra ise bir ordu. Gitgide artıyordu üstelik. Artan tek şey barbarlar değildi, korkularımız, heyecanımız ve endişelerimiz... Artık ne uğultu vardı etrafta ne de çığlıkların sessizliği. Sessizliği bozan tek şey kılıçların çarpışma sesiydi. Demek ıslanan toprak bir daha ıslanacaktı, bozulan düzen tekrar bozulacaktı. Kan dökmek için geldiler, bizim için geldiler... Calradia toprakları belli ki yine kan istiyor.

Bu sefer farklı olarak böyle bir giriş yapmak istedim. Çünkü bu oyun bu tarz farklılıkları hak eden bir oyun. Oyunumuzun ismi Mount And Blade Warband. Bu oyunun hala gideri var mı? 2021'de hala oynanır mı? gibi sorulara cevap vereceğim (en azından elimden geldiği kadar).


İlk olarak Mount And Blade 2008'de erken erişim, tam halini ise 2010 yılında piyasaya sürülmüştür. Oyunumuz orta çağda geçen rol yapma oyunudur. Yapımcısı TaleWorld bir Türk şirketidir. Bu çok gurur verici bir şey çünkü oyun dünya çapında övgü almış ve beğenilmiştir. 

Oyunun hikayesini burada anlatamam. Çünkü oyunda hikayeyi oluşturan sizsiniz, siz ve hayal gücünüz. Hikayenizi, amacınızı ve ideallerinizi siz çiziyorsunuz. Bu amaç uğrunda ister krallık kurun ister bir krallık altında çalışın ister bir asi olun isterseniz bir yağmacı. Seçim tamamen sizin elinizde.

Oyun şöyle özetleyebilirim. Oyun en temel amacı sizi oyundan sıktırana kadar oynatmak. Öyle dediğime bakmayın benim 200 saati geçti ve hala sıkılmadım(toplasanız 10 saati bile online değildir).
Oyunda ilk olarak karakter oluşturuyorsunuz. Karakter yaratma ekranı günümüzde bile yeterli seviyede.
Karakter gelişim ekranı oldukça sade ve basit. Hani ilk başta seviye atlatabileceğiniz çok özellik var gibi duruyor ama ben bazı özellikler oyun boyunca geliştirme zorunluluğunda bile kalmadım. Oyunda bir ordu kurup bu kurduğumuz ordu ile kaleler fetih etmeye çalışıyorsunuz. Birde ele geçirdiğiniz kaleleri savunmanız da gerek. Haritada ki bütün kaleleri ele geçirince de aslında oyun bitmiş oluyor. Ve siz bütün kaleleri ele geçirene kadar yaşadığınız maceralarla zevk alıyorsunuz.


Oyunun grafiği hakkında bir yorum yapmak saçma olur. Çünkü oyun eski. Ama full grafiklerde oyunu oynarsanız ufak bir gideri olabilir. Zaten asıl oynama amacınız grafikler değil oyunun size sunduğu serbestlik.

Oyunda kurduğunuz orduları gerçek zamanlı olarak yönetebiliyorsunuz. Yani savaş içinde birliklerinize komut vererek istediğiniz düzene sokabilir ne zaman saldıracaklarına karar verebilirsiniz, ki savaş içinde birliklerinizi yönetme hissi cidden çok iyi ve size gerçek bir komutanmışsınız hissi veriyor.

Oynanış bakımından şunu söylemek isterim. Oynanışın çok bir olayı yok. Yani savaşta öyle ahım şahım kombolar falan yapamıyorsunuz, hatta hiçbir kombo yapamıyorsunuz. Oyun aslında savaş ortamında size gerçekçi bir hissiyat verebilmek için böyle bir şey yapmışlar. Karakter animasyonları da çok ham. Yani siz birine kılıç sallarken direk tek bir hareketle çok basit bir şekilde kılıcı sallıyor. Aslında bunun sebebi ise savaş sırasında ani hareketler yapmamız içinmiş.


Konumuzu çok fazla uzatmadan sonunu da getirelim:
2021 yılında bana göre Mount And Blade çok net bir şekilde OY-NA-NIR

Çünkü hem bu tarzda oyunlar bir elin parmağını geçmez hem de bu türde yapılan oyunlar arasında en iyisi bu oyun olabilir(Son çıkan oyunu saymazsak). Bu oyunu oynamadıysanız oynamanızı da şiddetle tavsiye ediyorum kesinlikle oynayın.



Yorumlar