EN ESKi 9 OYUN SERİSİ

 Bugün ki yazımız yine bir listeleme olacak. Bu sefer ise oyun tarihinin en köklü 7 oyun serisine göz atacağız. Hepsi hakkında kısa kısa fikirlerimi söyleyip geçeceğim tabi ki. İsterseniz listemize geçerlim 

9-

  DOOM (1993)

1993 yılında çıkış yapan oyunumuz oyun tarihinde büyük bir yankı uyandırmış ve fps türünün belki bu gün bu kadar yaygınlaşmasına etki etmiştir. Açıkçası ben oynamadım ama dönemine göre yargılarsak devrim niteliği taşıyan bir oyun olduğunu söyleyebilirim.



8-

NBA JAM (1993)

Spor oyunları ile içli dışlı biri olmayarak bu oyun hakkında çok fazla bir yorum yapma imkanım yok. NBA oyun markası bugün bile devam ettiğine göre bu oyun serisinin başarısını inkar etmemiz aptallık olur.



7-

MORTAL KOMBAT (1992)

Yakın dövüş oyunu denince akla gelen ilk oyunlardan biridir Mortal Kombat. Elde ettiği başarı asla tartışılmaz. Dönemine göre aşırı gerçekçi ve vahşi olan animasyonları ile bazı ülkelerde yasaklanan oyun şimdi bile vahşiliğini sürdürmeye devam ediyor. Eğer arkadaşınız ile canınız sıkılmış ise beraber eğlenceli vakit geçirebileceğiniz bir oyun.



6-


Sonic the Hedgehog (1991)

Sonic markasının büyüklüğü elbette tartışılmaz. Oyun dünyasına bomba gibi düşen hızlı oynanışı ile gözleri üstüne çeken oyun Sonic the Hedgehog çok başaralı bir oyun olmuştu. Ben okulda bilgisayar derslerinde oynama şansına erişmiş bir kişi olarak, o zamanlar cidden çok eğlendiriyordu. Tam bir çıtır çerez diyebileceğiniz bir oyun. Son zamanlarda çıkardığı oyunlara markaya zarar verilse de umarım bir gün yükselişine tekrar şahit oluruz.



5-


Street Fighter (1988)

Tabi akla dövüş oyunu denince akla gelen bir diğer isim ise Street Fighter oyunu olurdu. Mortal Kombattan eski olan bu oyun benim için Mortal Kombat veya Tekken kadar güzel bir oyun olmamıştır. Ama sevenleri o kadar fazla ki oyun o zamanlardan bu zamanlara gelebilmiş.



4-

METAL GEAR (1987)

Konomi'nin en özel markalarından olan Hideo Kojima abimizin elinde büyüyen ve gelişen bu oyun serisi cidden çok iyi bir gizlilik aksiyon oyunudur. Hideo abimizin Konomi şirketinden çıkana kadar çıkardığı nerdeyse tüm oyunlar belli bir başarı kalitesi elde etmiş oyunlardır. İçlerinde de ufak ufak easter eggs olmaları ayrı bir güzelliktir. Ama Hideo abimiz Konomi şirketinden ayrıldıktan sonra çıkan oyun Metal Gear Survive, Metal Gear markasına zarar veren oyundur. Umarım Hideo abimizin elinde gelişen bu oyun serisi Konomi'nin elinde patlamaz.



3-

LEGEND OF ZELDA (1986)

Bu oyun serisini de oynayamadığım için yorum yapma hakkım yok maalesef. Ama en çok oynamak istediğim serilerin arasında bulunuyor. Oyunun bütün serileri belli bir başarının üstünde olması ve hepsinin de bir klasik mertebesine yakın olması bu oyun serisinin neden bu zamana kadar devam ettiğini gösteren en büyük etken.



2-

SUPER MARİO BROS (1985)

Oyun dünyasının belki en çok bilenen isimlerinden biri olan mario bu liste de 2.sırada. Mario oyununu 7'de 70'e herkes oynamışlığı olan tek oyun olabilir. Ben çakma atarilerde oynamış birisi olarak, o çakma kollarla elleriniz ağrısa bile inanılmaz zevk veren bir oyundu. Konsol tarafının çöküşünü durdurup yeniden şahlandıran bu oyun bir devrim yaratmış bile diyebiliriz aslında. Başarısı herkes tarafından kabul gören bu oyun bugünlerde de hala devam etmekte.



1-

WOLFENSTEİN (1981)
Evet şuan "Bu oyun nasıl 1981 de çıktı ,wolfenstein ilk oyunu 1992 de çıktı" diyor olabilirsiniz. Ama 1992 de çıkan oyun Wolfenstein markasını şahlandıran oyun olmuştur. Ama ondan önce çıkan ilk Wolfenstein oyunun ismi "Castle Wolfenstein" oyunudur. Apple 2 bilgisayarları için çıkan bir oyundur. Yayıncısı Muse battıktan sonra ise İD Software bu oyunun isimlerini satın almıştır.



Bugün ki listemizin sonunda geldik. Görüşürüz 

Yorumlar

Yorum Gönder